Träningstajts

Det är inte länge sedan som det var vanligast att träna i säckiga byxor, antingen vindtäta eller i WCT-material. Idag är det dock tajt som gäller, både på gymmet och i löparspåret.

Man kan fortfarande hitta en och annan som springer i elljusspåret i en löst sittande vindoverall, och det är fortfarande det vanligaste på orienteringstävlingar. Allt fler väljer dock att springa i tajts istället. Det finns flera anledningar till detta.

För det första är det praktiskt med tajta kläder. De har inget tyg som fladdrar och kan fastna i saker, och dessutom minskar luftmotståndet. Det sistnämnda gör kanske ingen större skillnad för en vardagsmotionär – det är nog bara eliten som behöver bekymra sig om luftmotstånd. Däremot känns det som att det gör skillnad, framför allt när man springer i motvind. Och känslan kan vara det som motiverar en att ge sig ut och springa över huvud taget, så den ska man inte bortse från.

Anledning nummer två gäller inte alla tajts, utan endast s.k. kompressionstajts. Dessa är gjorda för att trycka ihop artärerna i benen, på ungefär samma sätt som stödstrumpor gör. Då strömmar blodet genom musklerna med större kraft, cellerna får mer syre och återhämtningen efter träningen går snabbare. Man känner sig inte lika trött i benen, helt enkelt.

Shorts över tajts

Man ska heller inte bortse från modeaspekten av det hela. Det har blivit inne med tajts, och då vill folk gärna ha det när de tränar. Att vissa bär shorts över sina tajts är dock inte bara en modegrej, även om det är det för en del, framför allt de som bär detta i andra sammanhang än när de tränar. Rumpan består av fett till viss del, även på vältränade killar. Fett fungerar som isolering på kroppen, men det är samtidigt lätt hänt att man fryser om rumpan, eftersom blodet inte kan cirkulera i fettet och värma upp det. Ett par shorts utanpå tajtsen ger extra isolering över rumpan och låren, och gör det mer behagligt att träna i kallt väder.