Svett betyder olika saker

Att svettas vid träning och i allmänhet sägs vara något bra, och visst kan det stämma men något man ska vara väl medveten om är att det finns både bra och dålig svett – och att svettningar betyder olika saker.

svettNär det kommer till träning får man ofta höra att man måste svettas för att träningen verkligen ska ta, men så är inte fallet. Sanningen är att svetten betyder olika saker beroende på i vilken situation som vi svettas. I vissa fall är svett nämligen en indikation på hur vi faktiskt mår egentligen. Om svettningarna är onormalt stora och ihållande kan detta till exempel vara en indikator på att något i kroppen inte riktigt står rätt till, och då bör man uppsöka läkare något man kan läsa mer om på http://svedklinikken.dk som behandlar just överdrivna svettningar och dess orsaker. Och någon som väl känner till denna klinik är Joakim Ternström från Staffanstorp som lider av kraftiga svettningar i händerna, en sjukdom vid namn hyperhidros. Hans åkomma orsakade stora problem med svettningar i fötter och händer, men i Sverige fick han ingen hjälp utan det var till Köpenhamn och Svedklinikken han fick ta sig för att få hjälp. Något han berättar om i en intervju med Helsingborgs Dagblad. Men självklart beror all svett inte på hyperhidros, svett kan ha en rad olika anledningar.

Därför svettas vi

Vi har svettkörtlar på flera olika ställen på kroppen, från huvudet och ner till fötterna, och är man vältränad så svettas man faktiskt mer än andra eftersom att svettkörtlarna faktiskt anpassar sig med tiden för att avsöndra mer vätska. Men att män svettas mer än kvinnor är däremot en myt, det hela handlar om storleken på personens muskelmassa, skriver Sydsvenskan. Men ibland betyder svetten något annat men vid träningssammanhang är det vanligast att kroppen behövs kylas ned, vilket också är den vanligaste anledningen till vår svettproduktion. Dock kan svetten också indikera andra saker såsom hur din kropp mår genom att du börjar svettas som ett tecken på stress, lågt blodsocker och andra saker som pekar mot din generella hälsa. Det är något som bland annat Expressen listar i sju olika punkter, och märker man att ens svett luktar konstigt eller är onormalt stor eller liten kan det vara bra att ta en titt på den och checka av vad man tror det beror på – ofta är det inget livshotande men det är alltid bättre att vara säker än osäker på det.