Stretcha rätt

Stretching är något som de flesta har fått lära sig från gymnastiklektionerna som barn med enkla och basala stretchrörelser. Att stretcha rätt är viktigt av flera anledningar: dels för att det ska vara effektivt och ha någon verkan, och dels för att undvika skador och överrörlighet i vissa delar av kroppen. Men har du funderat på varför man stretchar som man gör?

Vad stretching är och varför det fungerar är något som forskare har velat ta reda på i flera årtionden. Det har funnits flera teorier om vad som händer i kroppen när man stretchar, men något som de flesta kan enas om att det är att vänja musklerna vid att vara i ett mer utsträckt läge.

Kombinera stretching med massage

Att kombinera stretching med massage är en beprövad metod sedan länge. En massör eller naprapat kan stretcha dina muskler med särskilda tekniker som är mycket effektiva. Kombinerat med massage får du en riktigt bra behandling som är något fint att unna sig och sin kropp då och då.

Goda råd till dig som stretchar

  • Stretcha rätt muskel. Det är viktigt att du hittar rätt muskel när du stretchar. Det som annars kan hända är att rörligheten istället tas ut på något annat ställe i kroppen. Det behöver inte vara fel, men ofta är det samma ställe som får stretcha varje gång, vilket leder till överrörlighet i den delen av kroppen. Detta är inte ovanligt exempelvis i ländryggen. En naprapat kan hjälpa dig att förstå var din kropp behöver bli mer rörlig, och var du ska vara försiktig med stretching.
  • Håll töjningen tillräckligt länge. För att stretchingen ska ha någon effekt är det viktigt att du håller tillräckligt länge, minst trettio sekunder. Ett tips är att stretcha i pauserna mellan seten när du styrketränar. Var dock försiktig med att stretcha de muskler som du senare ska träna eftersom det kan påverka styrkan.
  • Du behöver inte stretcha i anslutning till träningen. Visserligen är det bra att du är uppvärmd när du tränar och har ett fokus i kroppen, men du kan lika gärna stretcha hemma. Huvudsaken är att det blir av.