Mat för kropp och själ

Vi tänker inte alltid på det, men när det är matdags så gäller det att passa på och stoppa i sig näringsriktig mat. Det du äter påverkar dig fysiskt och psykiskt. Mår kroppen bra, slappnar vi ofta av psykiskt och kan fokusera på jobba, träna eller klara av våra utmaningar. Men vad är nyttig mat och hur påverkar mat vår kropp och psyke?

Snabba kolhydrater orsakar snabba svängningar i blodsockernivån, vilket leder till trötthet. En kost som domineras av snabbkolhydratkonsumption får dig att leva ur balans, gå upp i vikt och må allmänt dåligt. Vidare går relationen mat-kroppen-psyke med självbilden som ledtråd. Äter man hälsosam mat så mår kroppen bättre vilket leder till en bättre självkänsla. För att må bättre är det därför rekommenderat att ta hand om din kost: Ät mycket frukt och grönt. Det är det bästa för att få i sig rätt vitaminer och mineraler tillsammans med fibrer. Minst 500g per dag rekommenderas.

”Tänk på att upptaget av näring sker i tarmarna. För att du ska kunna tillägna dig näringsämnena är det därför viktigt att den processen fungerar bra.”

Detta ska du tänka på

Drick ordentligt med vatten. Det hjälper dig att rensa de ämnena som din kropp behöver göra sig av med, samt ersätta vätskan som förloras på grund av svett eller urin. Även matsmältningen är en högt vattenkrävande process. Så se till att kroppen är försedd med vatten. De tiderna där det inte är bra att dricka är emellertid under måltiderna och direkt efteråt då vätska späder ut magsyran och försvårar matsmältningen. Tänk på att upptaget av näring sker i tarmarna. För att du ska kunna tillägna dig näringsämnena är det därför viktigt att den processen fungerar bra. Ät bra med firbrer för att underlätta tarmfunktionen. Dessa finns i fulkornsprodukter och grönsaker. Men matsmältningen börjar faktiskt i munnen, så kom ihåg att tugga ordentligt. Maten behöver lämna munnen med så mycket saliv som möjligt.