Må bättre med rätt kost

Kan man leva längre om man äter rätt? Det är en omdebatterad fråga som alla har en enskild åsikt om. Forskarna är övergripande eniga om att det vi stoppar i oss på regelbunden basis har en inverkan på hur vi mår.

”Min mamma rökte hela livet och blev ändå 99 år” och ”Min farfar åt rött kött varje dag och blev äldst i släkten”. Visst hör kost och hälsa ihop, men mycket sitter också i generna. En sak är säker: mycket forskning pekar på att vad du stoppar i dig påverkar din levnadsstandard, dina blodvärden och ditt allmänna välmående. Vitaepro plus är för många ett naturligt val av kosttillskott för att kunna leva mer fritt, men säkerställa att man får i sig den dagliga dos av  näring som kroppen behöver för att kunna bibehålla ett aktivt liv.

Vi skulle inte leva länge utan vitaminer

Det finns en hel del som bevisar att det vi stoppar i oss påverkar vårt välmående. Eller snarare; det vi inte stoppar i oss. Struntar du i den där apelsinen som ligger och väntar i fruktskålen så löper du större risk att drabbas av åldersförändringar av ”den gula fläcken”, en risk som ökar med åldern. Vill du inte äta apelsin, av någon anledning, bör du se till att få i dig vitaminer på annat sätt. Vitaminbrist kan om den har gått riktigt långt leda till mycket allvarliga bristsjukdomar.

Ju äldre kroppen blir desto sämre fungerar kroppen. Men med rätt kost och livsstil kommer man kunna bromsa den effekten.

Kan man leva längre av att bara äta bra? Det är det däremot en avgörande fråga för många forskare. Många menar att det krävs en bra kost, bra sömn och att du har möjlighet att röra på dig regelbundet som är avgörande för din levnadslängd. Andra menar att du kan stoppa i dig i princip vad som helst, men komma igång och promenera regelbundet och ta kosttillskott och att det i sig kommer leda till en god sammansättning vitaminer, mineraler och näringsämnen som kroppen behöver för att kunna röra på sig mer. Det vi vet är att antioxidanter hjälper kroppen att ta hand om kroppens fria radikaler, som kan orsaka oxidativ stress men också utveckla cancer. Mer om det kan du läsa på livsmedelsverket.se.

Genom bra kost får du i dig:

  • Vitaminer
  • Antioxidanter
  • Mineraler
  • Fettsyror

Dålig kost innehåller inte lika goda sammansättningar av sådana ämnen.