En kost för alla?

Vad är det egentligen för apparat som visar om maten innehåller gluten eller inte? Allt fler i USA väljer att inte äta gluten, hur påverkar detta upptäckten av glutenintolerans? Vad är egentligen glutenintolerans och vad händer i kroppen om man inte tål att äta detta protein?

bestick-siluetterAllt fler väljer att äta glutenfri kost, särskilt i USA, som det rapporteras om i Vetenskapsradion på Sveriges Radio. Men faktum är att intoleransen mot detta protein inte har ökat nämnvärt, amerikanska forskare tror att trenddieten håller nere antalet glutenintoleranta i landet. Glutenfritt i mathyllorna har ökat och allt fler anser att detta är hälsosammare att äta än till exempel vete och andra korn, men det är också fler som självdiagnosticerar sig själva som just glutenintoleranta och väljer i detta sammanhang bort dessa ämnen.

En apparat som visar om du ska äta maten eller inte

Nu har det kommit en smart apparat som faktiskt kan upptäcka om det är gluten i maten, enligt en artikel som går att finna i Expressen. Maskinen gör ett test som bara tar cirka två minuter, och det är givetvis ett företag i uppfinningsrika staten Kalifornien som utvecklat denna apparat. För det är ju så att gluten är svårt att undvika, även om det på menyn står att något är glutenfritt så kan man aldrig vara helt säker, det är nästan som att spela rysk roulette.

brunchFör glutenintolerans eller celiaki som det också kallas, kan orsaka en hel rad olika smärtsamma symptom, i alla fall om personen i fråga får i sig just proteinet som gluten består av. Men med denna nya apparat kanske man inte behöver gå och oroa sig för om maten faktiskt innehåller gluten eller inte, allt man behöver göra är att placera maten i en liten behållare och sedan efter två minuter får man svar. Det är en glad gubbe som visar om maten med 98 procents sannolikhet är fri från gluten, om det däremot hittas exempelvis vete i maten så varnar i stället apparaten användaren om detta.

Den kostar för närvarande 2 000 kronor och tros snart finnas tillgänglig att införskaffa på marknaden. Liknande apparater kommer i framtiden också att utvecklas för både jordnötter och mjölk, förhoppningen är den att dessa i framtiden kommer kunna hitta det mesta.

Frågan är om glutenfri kost är en bra idé att äta om man inte är intolerant mot sädesslag som vete, korn och råg? Om detta diskuteras flitigt, bland annat skrivs det om detta i en artikel i Dagens Nyheter. Mer information om vad gluten är finns även att tillgå här, som vi listar i punktform nedan:

  • Gluten är ett proteinsom finns i bland annat vete, korn och råg.
  • Runt en till två procent av Sveriges befolkning beräknas ha celiaki, glutenintolerans.
  • Personer som har glutenintolerans får en inflammation i tunntarmen av gluten som gör att tarmen inte kan ta upp näring ordentligt.
  • Odiagnostiserad glutenintolerans ger ofta problem med magen så som diarréer eller gaser. Men den som har celiaki kan också bli trött eller gå ned i vikt.
  • Glutenintolerans kan inte botas, utan personen har sjukdomen under hela sitt liv och måste undvika gluten.