Dieter som bör undvikas

Det finns bra dieter och så finns det dåliga, det har vi konstaterat förr. GI och LCHF har varit två populära dieter som folk tyckt olika saker om men en hel del andra dieter har även dykt upp de senaste åren. En rad professionella hälsoexperter har rankat de nya dieter som man bör undvika under 2015.

206494-head-of-lettuce

Den första dieten på listan är den så kallade Dukan-dieten. Den går ut på att man kan ha ett obegränsat intag av 100 utvalda livsmedel under fyra faser. I attackfasen får man äta proteiner, i cruisefasen får man äta både proteiner och grönsaker, i sammanslagningsfasen får man äta proteiner, grönsaker och kolhydrater och i stabiliseringsfasen får man äta proteiner och vanlig mat. Den här dieten tyckte kostexperterna var sämst eftersom att den har så många strikta regler men även för att det inte finns tillräckliga bevis för att den fungerar.

Svårt att äta som på stenåldern

Den diet som experterna tyckte var näst sämst är Paleo-dieten. Dieten går ut på att äta så naturlig mat som möjligt och att i största möjliga mån försöka efterlikna våra förfäders föda. Rent praktiskt låter dieten bra eftersom man ska äta magert kött och växter. Men på grund av att det blir väldigt komplicerat att utöva en sådan här diet i dagens moderna samhälle, ratades även den här dieten.

Rawfood är för knepigt

En diet som faktiskt många hakat på, men som experterna inte tycker om, är rawfood-dieten. Om man följer denna diet ska man äta rå och obehandlad mat eftersom mat som hettas upp förlorar de näringsämnen som finns. Experterna valde bort dieten eftersom den är väldigt svår att följa ur säkerhets- och näringssynpunkt. För att följa dieten måste man verkligen vara påläst. Läs mer.