Därför ska du äta tillräckligt med omega-3

Omega-3 är fleromättade fettsyror som finns i fisk och olika växter. För att kroppens funktioner ska fungera optimalt behövs omega-3. Det finns olika omega-3 fettsyror och det är viktigt att ge kroppen båda sorterna. Det är även viktigt att ha en balans mellan omega-3 och omega-6.

Omega-3 är viktigt för kroppens funktion och för att du ska ha en god hälsa. Idag är det för många svårt att ge kroppen den kvot av omega-3 som behövs. För att säkerställa att du får i dig tillräckligt av omega-3 är kosttillskott ett bra alternativ. Du kan gå in på https://www.vitalplus.se/omega-3-bast-i-test/ om du vill köpa bra omega-3 kosttillskott. Det finns många aktörer och märken på marknaden och det kan ibland vara svårt att navigera dig i djungeln av alternativ. Det är viktigt att du väljer ett kvalitativt kosttillskott när du ska komplettera din kost.

Mat som innehåller omega-3:

• Fet fisk som lax och makrill
• Skaldjur
• Inälvsmat
• Fiskleverolja
• Valnötter
• Vissa alger

Fet fisk innehåller omega-3

I första hand ska du försöka få i dig omega-3 genom den kost som du äter. Sedan kan du komplettera maten du äter med kosttillskott du inte äter tillräckligt mycket mat som innehåller omega-3. Du ska helst äta fisk ungefär 2-3 gånger i veckan. Speciellt fet fisk innehåller en bra mängd omega-3.

Det finns korta och långa omega-3 fettsyror

När det kommer till omega-3 är det viktigt att veta att du kan endast få i dig den korta omega-3 fettsyran alfalinolensyra från växtbaserade livsmedel. Från fisk kan du få de långa omega-3 fettsyrorna dokosahexaensyra och eikosapentaensyra. Det är framförallt det långa fettsyrorna som kroppen behöver och har stor nytta av. Fisk som lax, ansjovis, sardiner och makrill är fisk som är rika på omega-3. I dagens kost som många äter är det vanligt att få ett överskott av omega-6 fettsyror och för lite omega-3. Det är viktigt att det är en bra balans mellan dessa två. När det finns en balans blir det en optimal effekt för kroppen. Om det finns en obalans finns det en risk att det påverkar hälsan negativt. Det kan även vara bra att komplettera kosten med exempelvis D-vitamin, magnesium och zink för en bra hälsa. Tänk på att det är individuellt vilka kosttillskott som behövs och att det ska ses som ett komplement till din vanliga kost.