C-vitamin bra för hälsan

Ett av de viktigaste näringsämnen som vi människor måste få i oss är C-vitamin. Vitaminet leder till stärkt immunförsvar, bättre hy och kan förhindra ögonsjukdomar.

5769633-collection-of-vitamins-and-supplements

I Expressen kan man läsa att brittiska forskare kommit fram till att ett högre intag av C-vitamin kan minska risken att utveckla ögonsjukdomen grå starr. Ögonsjukdomen är en utav de vanligaste bland äldre och leder till en sämre syn. Men med ett ökat intag av C-vitamin ska man alltså kunna undvika sjukdomen. Forskarna som upptäckte detta gjorde en undersökning där de såg att de som fick i sig mer C-vitaminer i kosten fick en 33 procent lägre risk att utveckla grå starr och dessutom var deras linser klarare. Varför C-vitamin hejdar grå starr kan bero på att nivån av just C-vitamin i ögonvätskan ökar, vilket ger en positiv effekt på ögats hälsa.

C-vitamin leder till bättre hälsa

Men hindrandet av grå starr är inte det enda C-vitamin gör för kroppen. Vitaminet har många hälsofördelar och gör verkligen gott. Här kan man läsa att C-vitamin även är riktigt bra för immunförsvaret och att man kan undvika förkylningar och andra virussjukdomar genom att äta rikligt med C-vitamin. Dessutom sägs det att vitaminet ska ge en riktigt fin hud med lyster och rätt fuktnivå. Utöver dessa hälsofördelar gör C-vitamin även att upptaget av exempelvis järn sker på ett bättre sätt.

Ät massor med bär

C-vitamin är inget som kroppen kan producera själv, utan det är viktigt att man får i sig det via kosten varje dag. Kan man av någon anledning inte få i sig vitaminet genom kosten, är det nödvändigt att ta det i kosttillskott. En smart grej kan vara att ta kosttillskottet Vitaepro som man hittar på http://www.vitaepro.com/. Äter man detta tillskott får man i sig C-vitamin samt flera andra bra vitaminer och mineraler. Vill man däremot satsa på att få i sig C-vitamin genom kosten, är det bär i alla storlekar och former som man ska äta. I Svenska Dagbladet kan man läsa att i princip alla bär har stora mängder C-vitaminer i sig och att framförallt jordgubbar är fullproppade.