För att återhämta sig från träning är det viktigt att hålla kroppen fylld med bra ämnen, som stärker, bygger upp och bäddar för en fin form. Bland detta kan det finnas allt från näringsämnen, vitaminer, kosttillskott och mineraler – som bland annat kan hittas lätt på Apomera.se.
I Svenska Dagbladet kan vi läsa att kaffe toppen när det kommer till att bygga muskler efter ett hårt träningspass. Inte bara är drycken alltså bra för att pigga upp en trött kontorsråtta på morgonen, liva upp en söndag med tidningar att läsa och scones att äta eller ge fikat extra stuns en regnig eftermiddag. Enligt en ny australisk studie visar det sig att en kopp java ihop med en tallrik kolhydrater efter träningspasset hjälper kroppen att återhämta sig fortare. Det gör också så att man bygger muskler snabbare och kan prestera bättre. Men det gäller att inte överkonsumera koffein, det kan i stället ge negativa effekter.
I en annan artikel, som vi hittar i Expressen, kan vi vidare läsa om vad experterna tipsar om när det kommer till just återhämtning. Det är förvånande nog inte bara nyttigheter som finns på återhämtningslistan. Det handlar om återhämning efter ett Marathon, ett träningspass utan dess like. Idrottsläkare och kostexperter säger bland annat att det kan vara smart att fylla på kroppen med näring i små mängder, banan, drickyoghurt, sportdryck, socker, pasta, ris, pizza – kolhydrater alltså!
Överträning – för mycket av det goda
Det är viktigt att inte träna för mycket, i en artikel i Metro kan vi läsa om överträning – när det goda helt enkelt blir farligt. Fysisk aktivitet får inte gränsa till besatthet, utan en balans mellan träning och återhämtning är viktig att hitta. Varningssignaler att titta efter är när träningshetsen börjar påverka normala vardagsrutiner, att vilopulsen ökar, prestation och aptit minskar, vikten minskar och orkeslöshet tillsammans med störd nattsömn. Att man även känner sig lättirriterad, orolig och har koncentrationssvårigheter samt lättare att falla ner i depression samt känner en psykisk stress och prestationsångest. Då är inte träningen nyttig längre, utan skadlig. Det gäller alltså att träna för att må bra, inte för yttre eller inre press på sig själv. Kanske lättare sagt än gjort.