Allt går inte att träna bort

Vill man bli av med överflödigt fett om magen eller få en fastare rumpa går det att träna sig till det, men det finns saker som man inte kan få bort medhjälp av träning – åderbråck är en sådan sak till exempel.

fötter åderbråck pensionär ben - KopiaAtt bli av med sina åderbråck är svårt utan kirurgi, det är ett som är säkert men visst finns det hjälp att få. Hos Narva Kirurgi som man hittar på http://narvakirurg.se/ kan man få hjälp med såväl åderbråck som ådernät och hudförändringar vilket är något som är ytterst eftertraktat. Till exempel skriver tidningen Metro om en kvinna som hellre ville amputera bort sina båda ben än se sina åderbråck som uppkommit där. Något som läkarna självklart inte gick med på utan satte henne, förståeligt nog, i terapi istället. Och riktigt så långt brukar det inte gå för de flesta som besväras av åderbråck men historien är dock ett bra exempel på hur mycket skada en person faktiskt kan ta utav att dras något så naturligt åderbråck eller kanske synliga ådernät på sin kropp. Ytterligare faktorer som bekräftar detta är den långa kön till den statliga vården. Bland annat skriver tidningen Dagens Medicin om hur väntetiderna till vården ständigt ökar i hela landet och är det några som får vänta så är det just patienter som besväras av åderbråck och andra hud- och kärlrelaterade åkommor. Något som dock är positivt är att det ständigt uppfinns nya metoder för behandling, såsom att bränna bort bråcken med radiofrekvens istället för att operera – något som funnits i flera år på fastlandet i Sverige men som nu kommit till Visby Lasarett, rapporterar Sveriges Radio.

Så behandlas åderbråck

Åderbråck kan behandlas på flera olika sätt, men vanligast är operation dock kommer det ständigt nya och mer innovativa behandlingssätt för kirurgerna att anamma. Till exempel på Narva kirurgi använder man sig av tre olika sorters behandlingar och dessa är Endovenös Laserbehandling, Skumbehandling och Minimalt invasiv virknålsteknik. Och de fungerar som följande:

  • Endovenös Laserbehandling: Har ersatt föregångaren ”Skippning” eftersom man på detta vis både får bättre resultat och mindre komplikationer då man med laser varken behöver snitta i huden eller sy stygn när ingreppet är klart. Istället görs ett minimalt hål i huden där man sedan använder en tunn laserfiber i venen och detta bedövar man med kall vätska som är blandad med bedövningsmedel innan man förstör kärlväggen lasern.
  • Skumbehandling: Används för patienter som inte passar för ovanstående laserbehandling och är en kemisk metod där man sprutar in ett skumpreparat i venen för att få den att kollapsa samtidigt som ingreppet övervakas via ultraljud.
  • Minimalt invasiv virknålsteknik: Används vid kosmetiskt störande åderbråck som man tar bort med ett instrument som kan liknas just vid en klassisk virknål för att minska risken för ärrbildning och denna används nästan alltid i kombination med ovanstående behandlingar av åderbråck.